maanantai 25. syyskuuta 2017

Aroniaa!

Tänään oli ihana aamu, vähän viileä, mutta usvaa leijaili taianomaisesti pihanurmen päällä. Aamuteen ääressä polttelin jo takkaa ja havahduin, että aroniat on vielä keräämättä. Meillä on marja-aronia-aitaa monen monta metriä, joten keräämistä riittää.

Aroniahan on ihan loistava marja ja nyt en malta olla jakamatta teillekin tietoutta sen etevyydestä!

Aronia on Superfood!
Siitä on mitattu korkeammat antioksidantti arvot kuin mistään muusta marjasta tai hedelmästä! Lukuisten antioksidanttien seasta nousee runsaat pitoisuudet myös koko kansalle tuttuja hyväöntekijöitä, kuten B1-, B2-, B6-vitamiinit, C-vitamiini, folaatit, karotenoidit, E-vitamiini, kalium, rauta ja mangaani.

Aronialla onkin lukuisia terveyshyötyjä. Sitä on käytetty rohdoskasvina jo vuosikymmeniä esimerkiksi Venäjällä ja Puolassa. Sillä on kehoa myrkyllisistä aineista puhdistava vaikutus. Se alentaa verenpainetta (matalasta verenpaineesta kärsivien ei suositella syövän aroniaa suuria määriä tai säännöllisesti), suojaa virtsatie-infektioilta tehokkaammin kuin karpalot ja puolukat, auttaa suolistovaivoissa, hoitaa silmiä tehokkaammin kuin mustikka, lieventävät PMS-oireita ja estävät herpestä. Lisäksi aronian ravinnerikkauden arvellaan ehkäisevän tulehduksia sekä kasvainten syntyä, jopa syöpää. Sen flavonoidien epäillään myös ehkäisevän nivelreuman syntyyn vaikuttavan virheellisen entyymitoiminnan syntyä.

Aronia on ihanteellinen marja kerätä, koska se kasvaa suht isoissa tertuissa, se on itsessään aika iso marja (joten ämpäri täyttyy nopeasti) ja se lähtee siististi vain nyppäisemällä. Saat siis kourallisen kerralla. Sotkeva se voi olla, mutta aronian kuori on mielestäni suhteellisen kestävä ja aikuisen käsissä  sotku ei liene ongelma. Tyttäreni pipon sisäpinta on edelleen lila, sillä hän käytti pari vuotta takaperin pipoaan keräyspussina...

Aroniassa on hivenen hapan/kitkerähkö maku. Suutuntuma on omasta mielestäni vähän jauhoinen, mutta tällä ei ole merkitystä jos hyödynnät aronian esimerkiksi mehuna, hillona, hyytelönä, jugurteissa, smoothieissa, pirtelössä jne. Käyttökohteet rajaa vain mielikuvitus. Lievän kitkeryytensä vuoksi aronia sopii kuitenkin parhaiten jonkin muun kaverina, esimerkiksi omenan tai banaanin. Meillä suosikiksi on noussut mummin tekemä aroniamehusta tehty vispipuuro, nam!


Eipä siis muuta kuin marja-aronian kimppuun!

Kypsyessään marjat muuttuvat punaisista miltei mustiksi.

Käyttämäni lähteet: Pyrin hakemaan lähteitä, jotka ovat luotettavia, harmikseni esimerkiksi Finelin sivuilta ei Aronian ravintosisältöä löytynyt, joten jouduin tyytymään perusgooglailun antiin. Varsinkin ensimmäinen lähde on kuitenkin tutustumisen arvoinen, jos asia jäi kiinnostamaan lisää.

http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=Aronia
http://www.tosiruoka.fi/aronia-puolukka-terveysvaikutukset/
https://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/artikkeli/maailmalla-superfoodin-maineessa-takapihan-pensasmarja-on-terveellisempaa-kuin-uskotkaan/5241928#gs.C6lBqvM

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tauko blogissa ja kohdun poisto

Ensimmäisenä kerron, että minulla on isoja pyöriä lähtenyt liikkeelle. Olen tehnyt elämäntapamuutosta tähän kotiäitiarkeeni ja lisäksi perus...