perjantai 12. heinäkuuta 2019

Mistä on hyvä parisuhde tehty?

Meillä on tänään yhdessäoloa 15 vuotta, joista avioliitossa 11 vuotta. Onnittelen itseäni ja puolisoani siitä! Sitten mietin miksi onnitella? Onko se onnenkantamoinen että tässä ollaan? Suuri osa nykypariskunnista eroaa jo tässä vaiheessa. Ehkä me vain sovitaan yhteen tai ollaan sittenkin tehty jotain oikein.

Viime vuonna meillä oli suhteellisen isot juhlat 10-vuotisen avioliittoitaipaleen kunniaksi. Tänä vuonna kävimme Haraldissa syömässä. Kävimme myös kävelyllä harjulla ja kiipesimme näköalatorniin, jossa kävimme alkuvaiheessa treffeillä. Aamukin alkoi jo ruusulla vuoteessa. Ihana mies <3




Isovanhemmillani on jo 60 vuotis hääpäivät takana, mietin väkisin, että kun nyt jo tuntuu, että välillä luen mieheni ajatuksia ja toisinpäin, mitä tämä on 60 vuoden yhdessäolon jälkeen? Kahdesta tosiaan tulee ikäänkuin yksi ;) Eikö sanota, että pitkään yhdessä ollut pari alkaa muistuttaa toisiaan ulkonäöllisesti? Tämä johtunee peililihaksista, jotka peilaavat toisen ilmeitä ja sen vuoksi samat piirteet korostuvat? Eleet alkavat muistuttaa toisiaan.

Sen kummemmin kantaa ottamatta siihen liittyykö itse avioliitto tähän mitenkään, niin pitkän ja onnistuneen parisuhteen takana on muutama seikka, jotka varmaan jo tälläkin lyhyehköllä, mutta silti suhteellisen pitkällä kokemuksella voin teillekin jakaa:

1. Jaetulla ykkössijalla on Rakkaus ja Kunnioitus. En osannut päättää kumpi näistä olisi ensimmäinen...voi kyllä myös olla, että rakkaus pitää sisällään kunnioituksen. Ilman kunnioitusta voi olla nimittäin vaikea rakastaa, en ainakaan itse osaa kuvitella rakkautta ilman kunnioitusta. Parisuhteessa. Toisaalta, kunnioittaa voi ilman rakkauttakin varmaan, mutta se taas ei ehkä ole mielekäs perusta parisuhteelle, jossa romanttisenkin rakkauden nälkä olisi tarkoitus sammuttaa. Pitkänlinjan kunnioittaminen kannattelee senkin hetken yli kun toinen on tunnekuohussaan tölväissyt jotain tyhmää eikä rakkaus roihua. Taas toisinpäin, kun toinen on mokannut tai aiheuttanut pettymyksen kolhaisten kunnioitusta, rakkaus paikkaa tilanteen ja tuo anteeksiannon. Jos jompikumpi näistä katoaa, tuppaa toinenkin katoamaan. Ja paikkaus onkin sitten paljon vaikeampaa kuin niiden menetys. Järkevintä on siis vaalia niitä, kun ne vielä kukoistavat.

2. Luottamus. Tämänhän kaikki tietää, se täytyy ansaita. Toisilla sen voi menettää vain kerran toisilla useamman. Siihen nivoutuu taas niin monta muuta asiaa...vilpittömyys, halu, teot, anteeksianto, katkeruus jne jne. Toimivassa parisuhteessa toiseen kuitenkin olisi hyvä pystyä luottamaan yhtä paljon kuin itseensä jos ei jopa enemmän ;)

3. Usko ja toivo. Ei sitä turhaan avioliittoon vihkimisessä toisteta: "Usko, toivo ja rakkaus, suurin niistä on rakkaus." Nämä ovat hyvinä aikoina niitä, jotka ylläpitävät unelmia, suuria suunnitelmia, positiivista ajattelua, iloista mieltä ja mielikuvaa yhteisestä vanhuudesta. Huonoina aikoina ne edustavat samoja asioita, mutta silloin niitä on entistä tärkeämpi tietoisesti tuoda esiin.

4. Joustavuus. Elämä ei aina mene parisuhteessakaan niin kuin suunnittelisi, joustaminen tuo tällöin liikkumatilaa. Joustavuus on hyväksi myös siinä, että kummallakin saa olla omiakin asioita, harrastuksia jne. Tällöinkin liikkumatila takaa kummallekin niin tärkeän oman ajan.

5. Inhimillisyys. Kun muistaa, että myös se rakas puoliso on "vain" ihminen. Kaikissa on asioita jotka ärsyttävät toista joskus. Virheistä (yleensä) oppii ja näin voimme kasvaa yhdessä lisää.

6. Tämä ei ehkä kuuluisi viimeiseksi, mutta yhdessä viihtyminen on tosi tärkeää! Että yhdessä on juteltavaa, tehtävää, nauramista, iloa ja ajanvietettä. Mitä sitä olla yhdessä jos ei ole mitään yhteistä mielenkiintoista asiaa jaettavaksi? Ei mitään tekemistä...


No tässä nyt oli äkkisiltään jotain mitä tuli mieleen parisuhteesta. Näistä kohdista ehkä jo huomaa, ettei parisuhde ole ihan itsestäänselvä asia...Se vaatii kyllä työtä, molemmilta. Yksin on mahdotonta pitää parisuhdetta pystyssä. Ja onneakin kyllä tarvitaan. Tästäkin syystä otan ilolla vastaan kaikki onnentoivotukset tulevaisuudenkin varalle :)



Elämä voi olla ihan täyttä ja hyvää ilmankin parisuhdetta, mutta mikä on sitten palkinto jos olet hyvässä parisuhteessa? Sinulla on aina joku jakamassa arjen ilot ja surut. Nauraminen on yhdessä ihanaa! Vierelläsi on aina ihminen johon luottaa ja jonka kanssa voi jutella mistä vaan. Kotitöitäkin voi olla puolet vähemmän ;) Saat antaa itsestäsi jollekin kaiken, ja vastaanottaa toiselta. Olla yhdessä, sellaisena kuin olet. Ja minulla on ollut jostain lapsuudesta asti haave toisesta "puoliskostani" ja tässähän se nyt näyttäisi olevan <3

Tässä sitten uskoa ja toivoa ja huumoriakin sisältävä kappale, joka fiilistelee aika kivasti pitkää yhteistä taivalta ja vielä itselleni niin rakkailla lavatansseilla :) Ihanaa päivää muillekin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tauko blogissa ja kohdun poisto

Ensimmäisenä kerron, että minulla on isoja pyöriä lähtenyt liikkeelle. Olen tehnyt elämäntapamuutosta tähän kotiäitiarkeeni ja lisäksi perus...