keskiviikko 24. huhtikuuta 2019

Kuka tai mikä määrittelee elämäni sisällön? (7/52)

Hyppäsitkö vasta mukaan? Klikkaa TÄSTÄ ja lue mikä on jutun juju ja lähde mukaan henkiselle matkalle :)

Tiedän, nyt ei ole maanantai...mutta kun oli pääsiäinen ja kaikkea...okei, seli seli. Onneksi tulee aina uusi viikko ja uusi mahdollisuus olla ajoissa. Nyt asiaan: 




Elämän sisältö jo itsessään laittoi minut miettimään...mitä se on saatika kuka tai mikä sen määrittelee.

Elämän sisältö on syy herätä aamulla. Se luo merkityksen päivään. Sen vuoksi haluamme kehittyä ihmisinä ja olla sosiaalisesti hyväksyttyjä. Se luo merkityksellisyyden tunteen kun olemme osa porukkaa, yhteiskuntaa, harrasteryhmää jne. Elämän sisältö...se on kaikki mitä meillä on, hyvässä ja pahassa, osasimmepa nauttia ja oppia siitä tai emme.

No kuka tai mikä sen määrittelee...Ensimmäisenä nousee vahvasti mieleen yksi sana: "minä".  Tämähän ei ole ainoa oikeas vastaus, mutta täytyy muistaa kuinka olennaisessa asemassa olemme omassa elämässämme :)

Asenne on jotain sellaista, mihin moni ei usko voivansa vaikuttaa. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä meillä on valtavat voimavarat kiinni ajatuksissamme ja ihan omasta kokemuksesta voin sanoa, että niitä voi kyllä ohjailla. On eri asia huomata ajattelevansa jotain kurjaa ja etsiä sille jokin tarkoitus tai siitä jotain hyvää kuin velloa kurjuuksien syvissä syövereissä ja haukkua jo muutenkin pahantuulista sisäistä sieluasi. Voit kuvitella tällaisen tilanteen kohdallesi ja miettiä kummassa tuntuu pahemmalta?
Aivan, jos luot toivoa ja positiivisia suunnitelmia, myös asenteesi kohenee ja henki kulkee helpommin. Tällöin voin nähdä paremmin myös pieniä ohikiitäviä hetkiä, joista nauttia ja jotka luovat elämääni sisältöä.

Minä voin itse päättää asenteestani, ajatuksistani ja mikä tärkeintä, teoistani! Teot. Ne ovat varmasti toinen elämän sisällön merkitystä määrittelevä asia. Tai riippuu tietysti millaista sisältöä elämään haluaa, mutta minä saan juuri nyt elämääni sisältöä kun pohdin asioita, kirjoitan ne ylös ja julkaisen ne. Ehkäpä ne antavat myös teidän elämäänne jotain sisältöä, uusia ajatuksia ehkä? Teot ovat erittäin suuressa merkityksessä. Jos joku ei vielä ole huomannut, niin kuuntelen paljon Suomalaista musiikkia ja jälleen lainaan sanoja Charles Plogmanin kappaleesta, tällä kertaa "aion perille päästä"

                            "On helpompi sanoa teoilla, kuin tehdyksi saada se sanoilla."

Ihan kutkuttaa kun ajattelen kuinka paljon viisautta mahtuu yhteen pieneen lauseeseen. Voisin ottaa tästä itselleni uuden moton elämälleni. Maailmaan mahtuu niin paljon tyhjää puhetta, teot ovat niitä, jotka saavat asiat eteenpäin, ne jotka ratkaisevat  ja ne, jotka saa asioita tapahtumaan konkreettisesti. Vaikka kyllähän sanoissakin on voimaa, ehkä ne laittavat liikkeelle suuria tekoja?

Yksin elämässä

Sosiaalisina otuksina ihmiset määrittelevat usein itseään muiden mukaan. Peilaamme itseämme muiden tekemisiin ja sanomisiin, vertailemme itseämme toisiin. Kuitenkin ainoa merkityksellinen asia on sinun oma sisäinen tunteesi asiasta. Jaettu ilo on kuitenkin suurempi ilo. Jos teet jonkun hienon asian, piirustuksen, runon, laulun tai ihan vaan siivoat vaikkapa kodin kimaltelevaksi. Kyllähän siitä itse nauttii, sydän laulaa, mutta kyllä se laulu nousee uusiin sfääreihin kun muutkin ilahtuvat tekemistäsi asioista. Onko se nyt sitten jotain pönkitystä? Eikö aina sanota että pitää tehdä asioita itseään varten? Vai pitääkö perisuomalaisesti laskea nöyränä pää ja myöntää olleensa itsekäs jos myöntää tehneensä jotain hienoa?

Olen ajatellut, että jos teen asioita, joista nautin, lopputulos on itseäni miellyttävä niin se on se, mikä määrittelee minut. Se, että haluan jakaa elämäni ystävieni ja muiden ihmisten kanssa tekee minusta inhimillisen, sosiaalisen ja toivottavasti toisiakin varten iloa luovan ihmisen.  Nautin myös suunnattomasti muiden luovuudesta. Minulla on esimerkiksi yksi maalaus, jonka olen saanut ystävältäni lahjaksi. En koskaan luovu siitä. Kun katson sitä, tulen hyvän tuuliseksi, näen siinä vaikka mitä, vaikka se on vain maalaus. Joskus kun kuuntelen hyvää musiikkia, tunnen sen sydänpohjassa asti, se fiilis on ihan uskomaton. Kun ystävä jakaa kanssani asioita, koen olevani merkityksellinen muillekin kuin itselleni.  Haluan kaikille hyviä asioita ja varmasti asioiden jakaminen luo hyvää. Jos itselläni ei ole hyvä olo, en voi myöskään jakaa sitä muille. Mikä jää sisällöksi tämän jälkeen? Ei mitään, tyhjä mörkö joka mököttää nurkassa ja imee tarvitsemansa energian muiden elämän sisällöstä.

Älkää ymmärtäkö väärin. En tarkoita, että kaikkien pitäisi olla käsityöläisiä ja tehdä kaikki itse. Kuten jo mainitsin, muiden tekemät asiat tuovat sisältöä omaankin elämääni. Mutta ehkä yritän sanoa, että kun annat itse kiitosta tekemistäsi valinnoista niin olosi on hyvä ja niillä valinnoilla on ollut merkitystä. Se tuo eittämättä sisältöä elämääsi. Hmmm...tiiviisti sanottuna, kun nautit asioista on elämässäsi sisältöä, eikö niin? Ja lopulta olet itse ainoa, joka voi määritellä omaan elämääsi sisältöä, koska teet jatkuvasti valintoja siitä mitä otat elämääsi mukaan ja mitä jätät siitä pois.

En osaa tämän paremmin ajatuksia nyt kuvailla. Toinen asia mikä tuli mieleeni olisi ollut lapset, mutta vaikka välillisesti he tuovatkin valtavasti elämääni merkitystä ja sisältöä, he eivät voi olla se, joka määrittelee sisällön elämääni. Enkö tällöin eläisi omaa elämääni lasteni kautta? Tämä on vähän kaksipiippuinen asia, enkä tiedä onko edes oikeaa vastausta olemassa, sillä lapset ovat jotain niin merkityksellistä arjessani, että heitä on vaikea irrottaa minästä. Eivätkö he olekin osa minua? Kaikki mitä he päättävät elämässään vaikuttaa varmasti minuunkin. Onko tämä se hetki, jossa minun täytyy muistaa, että lapset ovat vain lainaa? He ovat aurinkoni, iloni, joskus surunikin. He ovat kasvattajiani, mutta he eivät voi määritellä minun elämäni sisältöä. Se minun täytyy tehdä itse.

Mikä tuo sinun elämääsi siältöä?



Kysymykset ja kuvat ovat Hidasta elämää - Sanna Wikströmin "Voimauttavat kysymykset" -korttipakasta. Omat kortit saat ostaa Hidasta elämää-puodista tästä.  Hidasta elämää verkkosivusto: www.hidastaelamaa.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tauko blogissa ja kohdun poisto

Ensimmäisenä kerron, että minulla on isoja pyöriä lähtenyt liikkeelle. Olen tehnyt elämäntapamuutosta tähän kotiäitiarkeeni ja lisäksi perus...