maanantai 18. maaliskuuta 2019

Voimauttavat kysymykset 4/52

Hyppäsitkö vasta mukaan? Klikkaa TÄSTÄ ja lue mikä on jutun juju ja lähde mukaan henkiselle matkalle :)



Ensimmäinen kysymys, jonka kohdalla mieleeni tulvahti pienoinen mielihalu tehdä opiskeluaikoina niin tutuksi tullut käsitekartta! Ja inhosin niitä koulussa...Iän myötä näköjään muuttuu. Tässäpä siis käsitekarttani:



Aloitetaanpa siis purkaminen pääkysymyksestä, entä jos kaikki tosiaan onkin ihan hyvin? Ja miksikäs ei sitten olisi. Ihmisillä yleisesti ottaen on aina jotain kremppaa ja puutetta, josta voi marista. Karkeasti jaoteltuina nämä liittyvät yleensä terveydentilaan, työhön tai rahaan. Itsekin keksin heti maristavaa, miksi asiat eivät olisi hyvin...Fyysinen terveys ei ole paras mahdollinen kun rautavarastot on tyhjät (tästä "muoti"sairaudesta voisi kirjoittaa ehkä ihan oman kirjoituksen;) ), aivosumu on välillä aikamoinen. Työtähän minulla ei suoranaisesti ole, avoimia ovia kyllä sitäkin enemmän ja rahaakin saa aina olla enemmän.

Nyt onkin hyvä miettiä miksi ajattelen näin?  Tunnistan itsestäni hyvin pitkälti perfektionistista luonnetta, jota olen pyrkinyt tasoittamaan vuosien myötä ja aika hyvin siinä onnistunutkin. Jos kaikki ei ole täydellistä, onko asiat silloin hyvin? Kyllähän ne oikeasti on, mutta tämä voi olla yksi syy miksi voi tuntea vajavaisuutta. Suomalaiset ovat tunnettuja myös naapurikateudesta. En tiedä johtuuko tämä huonosta itsetunnosta vai kulttuurillisesta ominaisuudesta, mutta se on omiaan maalaamaan mielikuvan, että jos jollain muulla joku asia on suurempi ja hienompi, niin omamme olisi mitätön. Näinhän tämä asia ei tietenkään ole. Kaikki nämä asiat saavat meidät elämään jo paljon puhuttua "sitkun"-elämää. Emme siis elä nykyhetkessä vaan haihattelemme tulvaisuudessa SIT KUN kaikki on "oikeasti" hyvin. Sit kun meilläkin on päältä ajettava ruohonleikkuri, sit kun rautavarastot on täyttynyt, sit kun ollaan saatu lotto-voitto, sit kun lapset on isompia, sit kun keittiöremppa on valmis, sit kun hyönteiset on osana ruokavaliota jne. Lista olisi kaikilla loputon.

Mikä sitäpaitsi on hyvä? Tai kuka määrittelee että asiat ovat hyvin? Riittääkö se, että sinulla olisi asiat paremmin kuin jollakulla muulla? Olen huomannut kulkevani usein kultaisella keskitiellä ja suurimpaan osaan ihmisiä pätee se tosiasia, että asiassa kuin asiassa on aina joku jolla asiat on vielä paremmin tai huonommin. Lisäksi lähtökohdat ja tavoitteet on kaikilla yksilölliset, joten on ajanhukkaa verrata itseään, taitojaan tai omaisuuttaan muihin. Hyvä on varmasti jotain sellaista, joka tekee itselle hyvän mielen ja on sinulle riittävä. Näin ajattelisin.

Nyt onkin aika kumota negatiivinen ja vertaileva ajattelumalli ja alkaa arvostamaan ja olemaan kiitollinen asioista joita meillä jo on. Voisiko perheeni olla ihanampi? Haluaisinko hypätä lasten lapsuusvuosien yli? Olenko joutunut rahapulan vuoksi luopua jostain oikeasti tärkeästä? Onko raudanpuutteeni lopullista? Onko se myöhäistä korjata? Kuvittelenko etten enää koskaan pääse töihin? Kaikkiin näihin voin vilpittömästi vastata Ei/En.
Sen sijaan voin tietoisesti keskittyä näkemään ja luomaan lasteni lapsuudesta parasta mahdollista, voin keskittyä tähän hetkeen kotiäitinä ja antaa sille kaikkeni, työn vuoro tulee myöhemmin. Voin päättää, että ruohonleikkaus on hyötyliikuntaa (ja ulkoistaa sen miehelleni). Keskeneräiset asiat voivat tuntua taakalta, kun lopputulosta ei tiedä. Se kertoo vain siitä, että olemme malttamattomia ja uteliaita otuksia :)  Mutta eikös joku sananlasku sano jotain tyyliin: määränpää ei ole olennainen vaan matka? Tai lautapelissä sanon omille lapsilleni, ettei ole tärkeintä voittaa vaan nauttia itse pelaamisesta.

Kaikki näyttääkin olevan asennoitumisesta kiinni.

Nyt kun kaikki onkin itseasiassa ihan hyvin, niin miltä minusta tuntuu? Pistää miettimään, että keskitynkö olennaiseen?Jos kaikki onkin ihan hyvin, silloin elän hetkessä. Mielen valtaa tietynlainen harmonia, levollisuus, vapaus, ilo ja onnellisuus. Katsoin eilen Netflixistä jotain romanttiskomedia elokuvaa, siinä yksi komistus sanoi Buddhan sanoneen, että "onnellisuutta on se että ajatuksemme, sanamme ja tekomme ovat tasapainossa keskenään." Yritin etsiä tämäntapaista kaskua netistä, mutta en nyt ihan löytänyt, samansuuntaisia ajatuksia kyllä buddhismista, joten ehkä se piti paikkaansa, vaikka elokuva sinänsä ei mikään tieto-ohjelma ollutkaan :D


"Onnellisuutta on se, että ajatuksemme, sanamme ja tekomme ovat tasapainossa keskenään"

- romanttisen komedian komistus -


Tuo lause oli jokatapauksessa erinomainen. Mietin itsekin, että näin se varmasti on. Tästä pääsemmekin siihen, että ajatuksemme heijastavat jossain määrin todellisinta minäämme (tai egoamme), tosin niitäkin voi ohjailla. Nämä ajatukset voidaan sitten siivilöidä muotoon, joka ilmentää todellista tarkoitustamme sanojen ja tekojen kautta. Niillä voimme ilahduttaa itseämme ja muita. Joten, jos olemme itselle rehellisiä ja sanomme ja toteutamme itseämme, olemme varmasti onnellisia ja saamme loistaa omaa loistettamme. 

Toisaalta pistää myös miettimään, että jos kaikki on nyt hyvin, niin entäpä sitten tulevaisuudessa...mihin tämä maailma menee? Tämä on juuri sitä malttamattomuutta ja uteliaisuutta josta puhuin. Usein ajattelemme, että olisi kamalaa jos asiat olisi toisin, kehitys kehittyy, ilmasto muuttuu, ihmismassat sekoittuvat jne. Se on kuitenkin sillä hetkellä arkea, eikä hetkessä eläjät varmasti haikaile vanhaa aikaa. Yleensä ollaan kuitenkin tyytyväisiä juuri siihen hetkeen, johon on syntynyt, koska kaikessa on puolensa.

Palataan nyt siis loistamaan omaa loistettamme ja halutessasi voit kommenteissa avata omia ajatuksiasi asiasta!Ja nyt paljastetaan seuraavan viikon kysymys:

Mikä on kaikkein tärkeintä minulle tällä hetkellä?

Kysymykset ja kuvat ovat Hidasta elämää - Sanna Wikströmin "Voimauttavat kysymykset" -korttipakasta. Omat kortit saat ostaa Hidasta elämää-puodista tästä.  Hidasta elämää verkkosivusto: www.hidastaelamaa.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tauko blogissa ja kohdun poisto

Ensimmäisenä kerron, että minulla on isoja pyöriä lähtenyt liikkeelle. Olen tehnyt elämäntapamuutosta tähän kotiäitiarkeeni ja lisäksi perus...